Hoe word je creatiever?

Hoe word je creatiever?

Een mooie vraag die, in principe, van toepassing is op iedereen die dingen maakt, ontwerpt, vormgeeft, vervaardigt of schept. 

Of je nu boeken schrijft, muziek componeert, fotografeert, tuiniert, het liefste in de keuken staat om de allerlekkerste gerechten klaar te maken, huizen bouwt, auto's repareert of kleding ontwerpt we zijn allemaal bezig met hetzelfde, namelijk creëren.

Dat is waarom de quote van Nadia Leona Yunis me zo aansprak. Het zette me tegelijkertijd aan het denken. "Hoe word ik zelf creatiever?", "Wie of wat heb ik nodig om mezelf creatief te kunnen uiten"? 

Illustratie uit de serie: 'Het meisje dat leeft vanuit haar hart' 

Om creatiever te worden heb ik hoofdzakelijk mezelf nodig. Daarnaast helpt mij het om rust en ruimte te hebben. Zo ben ik volledig in het moment en lukt het mij dat wat in mijn hoofd zit op papier te kunnen zetten.

Toch heb je, mijn inziens, wel een ander nodig. Want voor wie creëer je anders iets? Een componist hoort toch echt liever zijn geschreven muziek gespeeld worden door een orkest in plaats van dat het ergens op een stapel ligt te verstoffen. Je hebt mensen nodig, zodat jouw werk gezien, gehoord of gebruikt wordt!

Illustratie uit de serie: 'Het meisje dat leeft vanuit haar hart' 

Dat is ook waarom het maken in opdracht me zoveel positieve energie geeft. Niets leuker dan een happy opdrachtgever.

Op dit moment werk ik aan een project waarvoor ik allerlei zaken verzamel die me helpen of ondersteunen bij het vormgeven van de illustraties. Alhoewel het eindresultaat nog niet klaar is, is er tijdens dit creatieve proces al wel een geheel andere serie ('Het meisje dat leeft vanuit haar hart' ) ontstaan. Zo zie je dat, door bezig te gaan met het een, het 'creatiever worden' versterkt wordt en er zomaar iets anders ontstaat.  

Illustratie uit de serie: 'Het meisje dat leeft vanuit haar hart' 

Dus speciaal voor alle makers, bouwers, koks, schilders en schrijvers onder ons, deel ik deze inspirerende tekst van Nadia Leona Yunis. Een geheigensteuntje voor als je het even niet meer weet. Blijf creëeren vanuit je hart én met al je passie! 

Ga om met creatieve mensen, observeer ze (vooral als je in het begin zelf nog onzeker bent) en zie (of voel) hoe hun creativiteit op jou overslaat. 

Soms hebben we gewoon de juiste mensen nodig om ons te helpen ons van onze beperkende gedachte te bevrijden 'ik kan het niet'.

Dan pas begint de magie. Dus wees moedig en ga met zoveel mogelijk creatieve mensen om en zie dat ook jouw creatieve talenten gaan stromen!

Illustratie uit de serie: 'Het meisje dat leeft vanuit haar hart'